विवरण

ତରଭୁଜ ଏବଂ ତରଭୁଜ ଫସଲକୁ ଖରା / ଡାହିଆ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର ସବୁଠାରୁ ସଠିକ୍ ଉପାୟ |

सुने

लेखक : Somnath Gharami

ତରଭୁଜ ଏବଂ ତରଭୁଜ ସ୍କର୍ଭି ବା ଡାହିଆ ରୋଗକୁ ପାଉଡର ମୃଦୁ ରୋଗ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ | ତରଭୁଜ ଏବଂ ତରଭୁଜ ବ୍ୟତୀତ ଏହି ରୋଗ ଅନ୍ୟ ଫସଲ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ | ସେଥିରେ ମଟର, ଟମାଟୋ, କଦଳୀ, ଚକ୍ରା, ପିଆଜ, କାକୁଡି, କଖାରୁ, ତିକ୍ତ ଗୁଣ୍ଡ, ଲେମ୍ବୁ, ଗ୍ରାମ, ଭୂମି ବାଦାମ, ମସୁର ଡାଲି, ମକା, ଡାଲି, କପା, ଜୋୱାର ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏହି ଦ୍ରୁତ ବ୍ୟାପିଥିବା ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ଫସଲ ଖରାପ ପ୍ରଭାବିତ ହୁଏ | ତରଭୁଜ ଏବଂ ତରଭୁଜ ଫସଲକୁ ଏହି ମାରାତ୍ମକ ରୋଗରୁ ଏଠାରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର ଉପାୟ ଦେଖନ୍ତୁ |

ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ

  • ଏହି ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ପ୍ରଥମେ ଉଦ୍ଭିଦର ପତ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟେମରେ ଦେଖାଯାଏ |

  • ଧଳା ରଙ୍ଗର ପାଉଡର ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ପତ୍ର ଏବଂ ଡାଳରେ ଦେଖାଯାଏ |

  • ପ୍ରଭାବିତ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ହୁଏ |

  • ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରେ |

ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପ

  • ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ 50 WP @ 3 ଗ୍ରାମ ପ୍ରତି ବିହନ ସହିତ ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ |

  • ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯିବା ପରେ ଏକର ଜମିରେ 10 କିଲୋଗ୍ରାମ ସଲଫର ପାଉଡର ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ |

  • ସ୍ଥିର ଫସଲକୁ କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ @ 2 ମିଲି ଲିଟର ପାଣିରେ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ |

  • ଏହି ରୋଗକୁ ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ 2 ଗ୍ରାମ ମାନକୋଜେବ୍ 72 M.Z ମିଶ୍ରଣ କରି ସ୍ପ୍ରେ କରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ |

  • 10 ରୁ 15 ଦିନର ବ୍ୟବଧାନରେ ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ |

ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା medicines ଷଧଗୁଡିକୁ ସ୍ପ୍ରେ କରି ଆପଣ ପାଉଡର ମୃଦୁ ରୋଗକୁ ସହଜରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହେବେ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସୂଚନା ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟ କୃଷକ ଭାଇ / ଭଉଣୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୂଚନା ପାଇପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଫସଲକୁ ଏହି ମାରାତ୍ମକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାର |

21 September 2021

शेयर करें

कोई टिप्पणी नहीं है

फसल संबंधित कोई भी सवाल पूछें

सवाल पूछें
अधिक जानकारी के लिए हमारे कस्टमर केयर को कॉल करें
कृषि सलाह प्राप्त करें

Ask Help