विवरण

ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ସଠିକ୍ ଉପାୟ |

लेखक : SomnathGharami

ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ | ଏହାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ସଂରକ୍ଷଣ | କୃଷି ସହିତ ଜଡିତ କୃଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣର ସଠିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନୁହଁନ୍ତି | ସୂଚନା ଅଭାବରୁ କୃଷକଙ୍କ ଶସ୍ୟ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଗଚ୍ଛିତ ହୁଏ ନାହିଁ | ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହି ପୋଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ସଠିକ୍ ଉପାୟ କହୁଛୁ |

  • ଫସଲ ଅମଳ କରିବା ପରେ ସେଗୁଡିକ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ | ଫସଲ ଅମଳ ପରେ ଏହାକୁ ଖରାରେ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇବା ଉଚିତ୍ |

  • ଯଦି ମିଲେଟ, ଗହମ, ମକା, ଜୋୱାର ଇତ୍ୟାଦି ଅଖା ଭିତରେ ଗଚ୍ଛିତ ଅଛି, ତେବେ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଅଖାକୁ 1% ମାଲାଥିଅନ୍ ଦ୍ରବଣରେ 10 ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଖନ୍ତୁ | ଏହା ପରେ ଅଖାଗୁଡ଼ିକୁ 5 ରୁ 6 ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ | ଏହା ଦ୍ various ାରା ବିଭିନ୍ନ କୀଟନାଶକ ସଂକ୍ରମଣ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ।

  • ଧାନକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରିବା ପରେ ଗୋଦାମରେ ରଖନ୍ତୁ | ଯଦି କୋଠରୀରେ ଫାଟ ବା ଆର୍ଦ୍ରତା ଥାଏ, ତେବେ ଏପରି ସ୍ଥାନରେ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ |

  • ମୂଷାମାନଙ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ 2 ରୁ 3 ପ୍ରତିଶତ ଜିଙ୍କ ଫସଫାଇଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ | ଯଦି ଷ୍ଟୋର ହାଉସରେ ରେଟ୍ ବିଲ୍ ଅଛି, ତେବେ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ | ଷ୍ଟୋର ହାଉସର ୱିଣ୍ଡୋରେ ଏକ ଭଲ ଜାଲ ରଖନ୍ତୁ |

  • ଭୂମିରେ ଶସ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଖା ରଖିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ | ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଅଖାଗୁଡ଼ିକ କାନ୍ଥ ସହିତ ଲାଗି ନାହିଁ | କାନ୍ଥ ସହିତ ସଂଲଗ୍ନ ହେଲେ, ଶସ୍ୟ ଆର୍ଦ୍ରତା କାରଣରୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ |

ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଏହି ସୂଚନା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାର | କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ରୁହ |

21 September 2021

शेयर करें

कोई टिप्पणी नहीं है

फसल संबंधित कोई भी सवाल पूछें

सवाल पूछें
अधिक जानकारी के लिए हमारे कस्टमर केयर को कॉल करें
कृषि सलाह प्राप्त करें

Ask Help