पोस्ट विवरण
ରସୁଣ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ |

ଭାରତରେ ରସୁଣ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫସଲ ଅଟେ | ରୋଷେଇ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏହାକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ | କେବଳ ରବି ଋତୁରେ ରସୁଣ ଚାଷ କରାଯାଏ | ୧୩୦ ରୁ ୧୮୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଫସଲ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବରେ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ | ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇଗଲେ ଫସଲର ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଶୁଖିଯାଏ |ଏହା ସହିତ, ଗଜାର ନିକଟରେ ଥିବା ରସୁଣ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ଅଂଶ ଦୁର୍ବଳ ପଡିଲେ ଫସଲର ପରିପକ୍ଵତା ଆକଳନ କରାଯାଇଥାଏ | ଫସଲର ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଜଳସେଚନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଦ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପରେ ଫସଲ ଖୋଳିବା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ | ରସୁଣ ଅମଳର ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଏବଂ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନରଖିବାକୁ ଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆପଣ ଅଧିକ ସୂଚନା ନିମ୍ନରେ ଦେଖିପାରିବେ |
ରସୁଣ ଅମଳ କରିବାର ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ |
-
ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ରସୁଣ ଅମଳ କରାଯାଏ |
ରସୁଣ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ |
-
ରସୁଣର ମାଟିକୁ ଧରିରଖିବା କ୍ଷମତା ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ହାତରେ ଖନନ କରାଯାଇପାରେ |
-
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରସୁଣକୁ ଏକ ହାତକୋଡି ଦ୍ଵାରା ଖନନ କରା ଯାଇପାରିବ |
-
ଏକ ହାତକୋଡି ଦ୍ଵାରା ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ଏହା ମୂଳରେ ସ୍ପର୍ଶ ନ ହୁଏ |
-
ରସୁଣକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅମଳ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରି ମଧ୍ୟ ଅମଳ କରା ଯାଇଥାଏ |
ରସୁଣ ଖୋଳିବା ପରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ |
-
କ୍ଷେତରେ ରସୁଣରେ ଥିବା ପତ୍ରକୁ ଶୁଖିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ |
-
ରସୁଣରେ ଥିବା ଆର୍ଦ୍ରତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ ଖରାରେ ରଖନ୍ତୁ | ଅତ୍ୟଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା କିମ୍ବା ଅତ୍ୟଧିକ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଫସଲକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ |
-
ଅଧିକ ସମୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ, ରସୁଣକୁ ୨ ରୁ ୩ ସେମି ଗଣ୍ଠିରଖି କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ |
-
ଯଦି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ତେବେ ରସୁଣକୁ ପତ୍ର ସହିତ ରଖନ୍ତୁ |
ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ:
ଉପରୋକ୍ତ ସୂଚନା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ନିମ୍ନରେ ଥିବା ମନ୍ତବ୍ୟ ବାକ୍ସରେ ଲେଖି ଆମକୁ ପଠାଇ ପାରିବେ | ଯଦି ଆପଣ ଆଜିର ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ଉପଯୋଗୀ ମନେ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଲାଇକ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କର ଅନ୍ୟ କୃଷକ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଶେୟାର କରନ୍ତୁ | କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୂଚନା ପାଇଁ ଦେହାତ ସହିତ ଯୋଡିହୋଇ ରୁହନ୍ତୁ |

SomnathGharami
Dehaat Expert
6 April 2022
जारी रखने के लिए कृपया लॉगिन करें


फसल चिकित्सक से मुफ़्त सलाह पाएँ