पोस्ट विवरण

ରସୁଣ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ |

सुने

ଭାରତରେ ରସୁଣ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫସଲ ଅଟେ | ରୋଷେଇ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏହାକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ  | କେବଳ ରବି ଋତୁରେ ରସୁଣ ଚାଷ କରାଯାଏ | ୧୩୦ ରୁ ୧୮୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଫସଲ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବରେ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ | ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇଗଲେ ଫସଲର ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଶୁଖିଯାଏ  |ଏହା ସହିତ, ଗଜାର ନିକଟରେ ଥିବା ରସୁଣ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ଅଂଶ ଦୁର୍ବଳ ପଡିଲେ ଫସଲର ପରିପକ୍ଵତା ଆକଳନ କରାଯାଇଥାଏ | ଫସଲର ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଜଳସେଚନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଦ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପରେ ଫସଲ ଖୋଳିବା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ | ରସୁଣ ଅମଳର ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଏବଂ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନରଖିବାକୁ ଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆପଣ ଅଧିକ ସୂଚନା ନିମ୍ନରେ ଦେଖିପାରିବେ |

ରସୁଣ ଅମଳ କରିବାର ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ |

  • ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ରସୁଣ ଅମଳ କରାଯାଏ |

ରସୁଣ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ |

  • ରସୁଣର ମାଟିକୁ ଧରିରଖିବା କ୍ଷମତା ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଥିବାରୁ  ଏହା ମଧ୍ୟ ହାତରେ ଖନନ କରାଯାଇପାରେ |

  • ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରସୁଣକୁ ଏକ ହାତକୋଡି ଦ୍ଵାରା  ଖନନ କରା ଯାଇପାରିବ |

  • ଏକ ହାତକୋଡି ଦ୍ଵାରା  ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ଏହା ମୂଳରେ ସ୍ପର୍ଶ ନ ହୁଏ |

  • ରସୁଣକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅମଳ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରି ମଧ୍ୟ ଅମଳ କରା ଯାଇଥାଏ |

ରସୁଣ ଖୋଳିବା ପରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ |

  • କ୍ଷେତରେ ରସୁଣରେ ଥିବା ପତ୍ରକୁ ଶୁଖିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ |

  • ରସୁଣରେ ଥିବା ଆର୍ଦ୍ରତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ ଖରାରେ ରଖନ୍ତୁ | ଅତ୍ୟଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା କିମ୍ବା ଅତ୍ୟଧିକ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଫସଲକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ |

  • ଅଧିକ ସମୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ, ରସୁଣକୁ ୨ ରୁ ୩ ସେମି ଗଣ୍ଠିରଖି କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ |

  • ଯଦି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ତେବେ ରସୁଣକୁ ପତ୍ର ସହିତ ରଖନ୍ତୁ |

ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ:

ଉପରୋକ୍ତ ସୂଚନା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ନିମ୍ନରେ ଥିବା ମନ୍ତବ୍ୟ ବାକ୍ସରେ ଲେଖି ଆମକୁ  ପଠାଇ ପାରିବେ | ଯଦି ଆପଣ ଆଜିର ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ଉପଯୋଗୀ ମନେ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଲାଇକ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କର ଅନ୍ୟ କୃଷକ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଶେୟାର କରନ୍ତୁ | କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ  ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୂଚନା ପାଇଁ ଦେହାତ ସହିତ ଯୋଡିହୋଇ ରୁହନ୍ତୁ |

SomnathGharami

Dehaat Expert

6 April 2022

शेयर करें
banner
फसल चिकित्सक से मुफ़्त सलाह पाएँ

फसल चिकित्सक से मुफ़्त सलाह पाएँ