विवरण
ରସୁଣ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ |
लेखक : SomnathGharami

ଭାରତରେ ରସୁଣ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଫସଲ ଅଟେ | ରୋଷେଇ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏହାକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ | କେବଳ ରବି ଋତୁରେ ରସୁଣ ଚାଷ କରାଯାଏ | ୧୩୦ ରୁ ୧୮୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଫସଲ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବରେ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ | ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇଗଲେ ଫସଲର ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ଶୁଖିଯାଏ |ଏହା ସହିତ, ଗଜାର ନିକଟରେ ଥିବା ରସୁଣ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ଅଂଶ ଦୁର୍ବଳ ପଡିଲେ ଫସଲର ପରିପକ୍ଵତା ଆକଳନ କରାଯାଇଥାଏ | ଫସଲର ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଜଳସେଚନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବନ୍ଦ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ କିଛି ଦିନ ପରେ ଫସଲ ଖୋଳିବା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ | ରସୁଣ ଅମଳର ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ଏବଂ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନରଖିବାକୁ ଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଆପଣ ଅଧିକ ସୂଚନା ନିମ୍ନରେ ଦେଖିପାରିବେ |
ରସୁଣ ଅମଳ କରିବାର ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ |
-
ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ରସୁଣ ଅମଳ କରାଯାଏ |
ରସୁଣ ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ |
-
ରସୁଣର ମାଟିକୁ ଧରିରଖିବା କ୍ଷମତା ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ହାତରେ ଖନନ କରାଯାଇପାରେ |
-
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରସୁଣକୁ ଏକ ହାତକୋଡି ଦ୍ଵାରା ଖନନ କରା ଯାଇପାରିବ |
-
ଏକ ହାତକୋଡି ଦ୍ଵାରା ଖୋଳିବା ସମୟରେ ଧ୍ୟାନ ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ଏହା ମୂଳରେ ସ୍ପର୍ଶ ନ ହୁଏ |
-
ରସୁଣକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅମଳ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରି ମଧ୍ୟ ଅମଳ କରା ଯାଇଥାଏ |
ରସୁଣ ଖୋଳିବା ପରେ ଏହି କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ |
-
କ୍ଷେତରେ ରସୁଣରେ ଥିବା ପତ୍ରକୁ ଶୁଖିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ |
-
ରସୁଣରେ ଥିବା ଆର୍ଦ୍ରତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାକୁ ଖରାରେ ରଖନ୍ତୁ | ଅତ୍ୟଧିକ ଆର୍ଦ୍ରତା କିମ୍ବା ଅତ୍ୟଧିକ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଫସଲକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ |
-
ଅଧିକ ସମୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ, ରସୁଣକୁ ୨ ରୁ ୩ ସେମି ଗଣ୍ଠିରଖି କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ |
-
ଯଦି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ତେବେ ରସୁଣକୁ ପତ୍ର ସହିତ ରଖନ୍ତୁ |
ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ:
ଉପରୋକ୍ତ ସୂଚନା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ ନିମ୍ନରେ ଥିବା ମନ୍ତବ୍ୟ ବାକ୍ସରେ ଲେଖି ଆମକୁ ପଠାଇ ପାରିବେ | ଯଦି ଆପଣ ଆଜିର ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ଉପଯୋଗୀ ମନେ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଲାଇକ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କର ଅନ୍ୟ କୃଷକ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଶେୟାର କରନ୍ତୁ | କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୂଚନା ପାଇଁ ଦେହାତ ସହିତ ଯୋଡିହୋଇ ରୁହନ୍ତୁ |
6 April 2022
जारी रखने के लिए कृपया लॉगिन करें
कोई टिप्पणी नहीं है
फसल संबंधित कोई भी सवाल पूछें
सवाल पूछेंअधिक जानकारी के लिए हमारे कस्टमर केयर को कॉल करें
कृषि सलाह प्राप्त करेंAsk Help