विवरण

ପନିପରିବା ଚାଷ: ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପରିଚାଳନା |

लेखक : Pramod

ଆମର ଦ daily ନନ୍ଦିନ ଖାଦ୍ୟରେ ପନିପରିବା ଏକ ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ପାଇଥାଏ | ପନିପରିବା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ | ପାରମ୍ପାରିକ ଫସଲ ବଦଳରେ କୃଷକମାନେ ପନିପରିବା ଚାଷ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଁ ଅନେକ ପନିପରିବା ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଚାଷ କରାଯାଇପାରେ | ଗହମ, ଧାନ, ମକା ଇତ୍ୟାଦି ଫସଲ ଅପେକ୍ଷା ପନିପରିବା ମଧ୍ୟ ଶୀଘ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ | ପନିପରିବା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପାଇବା |

ପନିପରିବା ଫସଲକୁ ମୁଖ୍ୟତ four ଚାରି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇପାରେ | ଦ୍ରାକ୍ଷାଲତା ପନିପରିବା, ଛୋଟ ଉଦ୍ଭିଦ ପନିପରିବା, ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା ଏବଂ ଭୂତଳ ପନିପରିବା |

  • ଦ୍ରାକ୍ଷାରସ ପନିପରିବା: ଏଥିରେ ଗୁଣ୍ଡ, ଲୁଫା, କଖାରୁ, ତିକ୍ତ ଗୁଣ୍ଡ, ପାରୱାଲ, କୁଣ୍ଡ୍ରୁ, କାକୁଡି, କାକୁଡି ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ସେଗୁଡିକ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରୁ ମେ ମାସରେ ବୁଣାଯାଏ | ଏହି ପନିପରିବାଗୁଡିକର ଦ୍ରାକ୍ଷାଲତା ଭୂମିରେ ବିସ୍ତାର କରି ବ ows େ | ଭଲ ଅମଳ ପାଇବା ପାଇଁ, ଏହି ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ | ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପନିପରିବାଗୁଡିକ ଭୂମି ପୃଷ୍ଠରେ ରହିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ ନାହିଁ | ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଭୂତଳ ପୋକ ଏବଂ ରୋଗର ମାତ୍ରା ମଧ୍ୟ କମିଯାଏ। ଦ୍ରାକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର କ୍ଷେତରେ କିମ୍ବା କିଛି କାଠ ସାହାଯ୍ୟରେ ସମର୍ଥ ହୋଇପାରିବ |

  • ଛୋଟ ଉଦ୍ଭିଦ ସହିତ ପନିପରିବା: ଏଥିରେ କଦଳୀ, ଟମାଟୋ, ଚକ୍ରା, କୋବି, ଚିଲି, କୋବି ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏହି ପନିପରିବାରେ ଫଳ ବୋରର ପୋକ ଅଧିକ ଦେଖାଯାଏ | ପନିପରିବାକୁ ଫଳ ବୋରରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, 5 ରୁ 10 ମିଲି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ କଟର ସହିତ ମିଶ୍ରିତ 15 ଲିଟର ପାଣି ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ | ଛୋଟ ପନିପରିବା ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକରେ ହ୍ୟୁମସ୍ ରୋଗର ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଅଛି | ଉଦ୍ଭିଦମାନଙ୍କୁ ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ, କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ସହିତ ବିହନ ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମରେ 3 ଗ୍ରାମରେ ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ | ଏହା ସହିତ, ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ଏବଂ କୀଟନାଶକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଫଳ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ପ୍ରଭାବିତ ଅଂଶକୁ କ୍ଷେତରୁ ବାହାର କରି ନଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ |

  • ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବା: ଏଥିରେ ଶାଗୁଣା, ଅମୃତଭଣ୍ଡା, ଧନିଆ, ମେଣ୍ଟ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏହି ପନିପରିବାଗୁଡିକର ମଞ୍ଜି ଛୋଟ, ତେଣୁ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ କ୍ଷେତରେ ମାଟି ଭଲ କରିଦିଅ | ଭଜା ମାଟିରେ ବିହନ ଭଲ ଜମା ହୁଏ | ଅନେକ ଥର କୃଷକମାନେ ଏହି ପନିପରିବା ଛିଞ୍ଚିବା ପ୍ରଣାଳୀରେ ବୁଣନ୍ତି | ସିଞ୍ଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ଦ୍ owing ାରା ବିହନ ଅଧିକ ପରିମାଣର ମଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକ କରିବା ସହିତ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ତୃଣକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧା ହୁଏ | ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କ୍ଷେତରେ ଶଯ୍ୟା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମଞ୍ଜି ବୁଣନ୍ତୁ |

  • ଭୂତଳ ପନିପରିବା: ଏଥିରେ ଆଳୁ, ପିଆଜ, ରସୁଣ, ମୂଳା, ଗାଜର, ବିଲାତି ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏହି ପନିପରିବା ଚାଷ କରିବା ପୂର୍ବରୁ, ଥରେ କ୍ଷେତର ଗଭୀର ହଳ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ | ଏହା କ୍ଷେତର ମାଟିକୁ ଭଜା କରିଦେବ | ମୂଳ ବିସ୍ତାର ଏବଂ କଦଳୀ ବିକାଶ ଭଜା ମାଟିରେ ଭଲ | ଭୂତଳ ପନିପରିବାର ଟ୍ୟୁବର୍ ଆକାର ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ବୋରନ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ |

ଆହୁରି ପ Read ଼ନ୍ତୁ:

ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଏହି ସୂଚନା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସୂଚନା ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ଯାହାଫଳରେ ଅନ୍ୟ କୃଷକ ବନ୍ଧୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସୂଚନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାର |

21 September 2021

शेयर करें

कोई टिप्पणी नहीं है

फसल संबंधित कोई भी सवाल पूछें

सवाल पूछें
अधिक जानकारी के लिए हमारे कस्टमर केयर को कॉल करें
कृषि सलाह प्राप्त करें

Ask Help