विवरण
ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଁ ରସୁଣକୁ ଏହି ଉପାୟରେ ଗଚ୍ଛିତ କରନ୍ତୁ |
लेखक : Pramod

ରସୁଣ ଏବଂ ପିଆଜ ଫସଲ ପରିବାରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଅନେକ inal ଷଧୀୟ ଗୁଣ ଯୋଗୁଁ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ପ୍ରବଳ ଗନ୍ଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହାର ଚାହିଦା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି | ବ demand ୁଥିବା ଚାହିଦା ହେତୁ ଏହାର ଚାଷ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲାଭଦାୟକ ଚୁକ୍ତି ହୋଇପାରେ | ଯେଉଁମାନେ ରସୁଣ ଚାଷ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାର ଖୋଳିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହିବେ | ଆସନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବା ଯେ ମାର୍ଚ୍ଚ-ଏପ୍ରିଲ୍ ମାସ ଏହାର ଖୋଳିବା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ | ଖୋଳିବା ପରେ, ସଠିକ୍ ସୂଚନା ଅଭାବରୁ, କୃଷକମାନେ ସଂରକ୍ଷଣରେ କିଛି ତ୍ରୁଟି କରନ୍ତି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ରସୁଣର ବାଲା ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଲାଗେ | ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସଂରକ୍ଷଣର ସଠିକ୍ ଉପାୟ ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ରସୁଣ ଗଚ୍ଛିତ କରିବାର ସଠିକ୍ ଉପାୟ କ’ଣ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସମୟରେ କ’ଣ ଜିନିଷ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ?
ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ନକରିବାର ଅସୁବିଧା |
-
ରସୁଣ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୁଏ |
-
ରସୁଣର ବାଲି ଶୁଖିବାକୁ ଲାଗେ |
-
ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ରସୁଣ ଲବଙ୍ଗ ଏକ ଦୁର୍ଗନ୍ଧ ଦେଇଥାଏ |
-
ରସୁଣର ଖରାପ ଗୁଣ ହେତୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ |
ରସୁଣ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତି |
ରସୁଣ ଗଚ୍ଛିତ କରିବାର ଦୁଇଟି ଉପାୟ ଅଛି |
-
ବ୍ୟାଗରେ ଭର୍ତ୍ତି: ରସୁଣ ଅମଳ କରିବା ପରେ ଏହାର ବାଲା ଅଖା ଭିତରେ ରଖାଯାଏ | ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଧିକ ବାଲେ କମ୍ ଜାଗାରେ ଗଚ୍ଛିତ ହୋଇପାରିବ |
-
ରାଶି ତିଆରି: ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ରସୁଣ ପୁରା ଉଦ୍ଭିଦ ସହିତ ଗଚ୍ଛିତ ହୁଏ | ଏହି ପଦ୍ଧତି ଅଧିକ ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ, ତେଣୁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ |
ଗଚ୍ଛିତ ରଖିବା ସମୟରେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ |
-
ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ରୁମ୍ ପାଇଁ ଏକ ଭେଣ୍ଟିଲେଟେଡ୍ ସ୍ଥାନ ଚୟନ କରନ୍ତୁ |
-
ରସୁଣ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଗୋଦାମକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରନ୍ତୁ |
-
ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ରୁମରେ କ moist ଣସି ଆର୍ଦ୍ରତା ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ | ଆର୍ଦ୍ରତା ଥିବାବେଳେ ଟ୍ୟୁବର୍ ନଷ୍ଟ ହେବାର ଏକ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି |
-
ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ରୁମର ତାପମାତ୍ରା ସ୍ୱାଭାବିକଠାରୁ କମ୍ ହେବା ଉଚିତ୍ | ଯଦି ଏହା ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରାରେ ଗଚ୍ଛିତ ହୁଏ, ତେବେ ପ୍ରାୟ 45 ରୁ 50 ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି |
-
ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପୂର୍ବରୁ ଟ୍ୟୁବରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ ଏବଂ ସଫା କରନ୍ତୁ |
-
କଦଳୀକୁ ପତ୍ରରେ ବନ୍ଧା ରଖନ୍ତୁ |
-
ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଗୋଦାମ ଘର ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ | ପତଳା କଦଳୀକୁ ବାହାର କରନ୍ତୁ |
-
ରସୁଣକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଗଚ୍ଛିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଏହାର ସମସ୍ତ ଗଣ୍ଠି ବାୟୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୁଏ |
-
ରସୁଣର ଏକ ile ାଳ ତିଆରି କରିବାବେଳେ, ବିଶେଷ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ ଯେ ସମସ୍ତ ଟ୍ୟୁବର୍ ସଠିକ୍ ପରିମାଣର ବାୟୁ ପାଇବ |
ଗୋଦାମ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ?
-
ରସୁଣ ଗଚ୍ଛିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ବାଉଁଶ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ |
-
ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ସିମେଣ୍ଟ ଚଟାଣ ସହିତ ଏକ କୋଠରୀରେ ବାଉଁଶ ବାଡ଼ି ସହିତ ଏକ ସଂରଚନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ |
-
10 ଟନ୍ ରସୁଣ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ, ଗଠନର ମୋଟେଇ 15 ଫୁଟ, ଲମ୍ବ 30 ଫୁଟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚତା 12 ଫୁଟ ହେବା ଉଚିତ୍ |
ଆହୁରି ପ Read ଼ନ୍ତୁ:
-
ଏଠାରୁ ରସୁଣ କଦଳୀଗୁଡ଼ିକର ଭଲ ବିକାଶ ପାଇଁ କରାଯିବାକୁ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପାଆନ୍ତୁ |
ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଏହି ସୂଚନା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସୂଚନା ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏହି ସୂଚନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାରିବାକୁ ମୁକ୍ତ ମନେ କର |
21 September 2021
जारी रखने के लिए कृपया लॉगिन करें
कोई टिप्पणी नहीं है
फसल संबंधित कोई भी सवाल पूछें
सवाल पूछेंअधिक जानकारी के लिए हमारे कस्टमर केयर को कॉल करें
कृषि सलाह प्राप्त करेंAsk Help