पोस्ट विवरण

ଆମଲା: ଯଦି ଆପଣ ଉଚ୍ଚମାନର ଫଳ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ ଏହି ରୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରନ୍ତୁ |

सुने

ଭିଟାମିନ୍ ସିରେ ଭରପୂର ଆମଲା ଭାରତର ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଫଳତାର ସହିତ ଚାଷ କରାଯାଇପାରିବ | ଭିଟାମିନ୍ ସି ବ୍ୟତୀତ କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ଫସଫରସ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ୍ ଆମଲାରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ | ଅମ୍ଳ, ଚାମଚ, ମାର୍ମାଲେଡ୍, ଜାମ, ରସ, କାଣ୍ଡ ଇତ୍ୟାଦି ତିଆରିରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ | ଏହାର ଚାଷ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଆୟର ଉତ୍ସ ହୋଇପାରେ | ଯଦି ଆମେ ଆମଲା ଅମଳର ଉଚ୍ଚ ଗୁଣ ବିଷୟରେ କହିବା, ତେବେ ଏହି ଫଳ ପାଇବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଭିଦକୁ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ | ଆସନ୍ତୁ ଗୋସ୍ବେରୀ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ରୋଗ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପାଇବା |

  • ଉତ୍କଳ ରୋଗ: ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୋସ୍ବେରୀ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକରେ ଏହି ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା | ଏହି ରୋଗ ଫଙ୍ଗସ୍ ଦ୍ caused ାରା ହୋଇଥାଏ। ଏହି ରୋଗ ଦ୍ affected ାରା ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ଷ୍ଟେମର ଫାଟି ଫାଟିବା ଆରମ୍ଭ କରେ | ରୋଗ ଆଗକୁ ବ the ଼ିବା ସହିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡ଼ିକ ଶୁଖିଯାଏ | ଏହି ରୋଗରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ 25 ଲିଟର ପାଣିରେ 25 ଗ୍ରାମ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଫୁଲ୍ ଷ୍ଟପ୍ ଛିଞ୍ଚନ୍ତୁ |

  • ସାମାନ୍ୟ ପତଳା ରୋଗ: ଡିସେମ୍ବର ମାସରୁ ଫେବୃଆରୀ ମାସରେ ଏହି ରୋଗର ମାତ୍ରା ଅଧିକ | ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଫଳ ଉପରେ ବ୍ରାଉନ୍ ଏବଂ କଳା ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ | ଦାଗଗୁଡ଼ିକର ଆକୃତି ଗୋଲାକାର | ରୋଗ ଆଗକୁ ବ, ଼ିବା ସହିତ ଦାଗର ଆକାର ମଧ୍ୟ ବ increases ିଯାଏ | -8-days ଦିନରେ, ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଫଳଗୁଡିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ବାଦାମୀ ଦାଗ ଦ୍ୱାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥାଏ | ଫଳର ଆକୃତି ବିକୃତ ହୋଇଯାଏ | ଏହି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଅମଳ ପରେ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପୂର୍ବରୁ, ଫଳଗୁଡିକ 0.1% Dithane M45 ସହିତ ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ |

  • ଫଳ କ୍ଷୟ ରୋଗ: ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଫଳ ଉପରେ ବ୍ରାଉନ୍ ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ | ରୋଗ ଆଗକୁ ବ, ଼ିବା ସହିତ ଦାଗଗୁଡ଼ିକ ଶୁଖିଯାଏ | ଏକ ସୂତା ପରି ଧଳା ଫଙ୍ଗସ୍ ରୋଗର ପ୍ରଭାବିତ ଅଂଶରେ ଦେଖାଯିବା ଆରମ୍ଭ କରେ | ପ୍ରଭାବିତ ଫଳର ଭିତର ଅଂଶ ଶୁଖିଲା ଏବଂ ଗା dark ବାଦାମୀ ରଙ୍ଗରେ ଦେଖାଯାଏ | ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଆମଲା ଫଳ କାଟିବାର 15 ଦିନ ପୂର୍ବରୁ 0.1% କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ | ଫଳଗୁଡିକ ଭଲ ଭାବରେ ଅମଳ କରନ୍ତୁ | ଫସଲ ଅମଳ ସମୟରେ ଫଳ ନଷ୍ଟ ନକରିବାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ |

  • ଗୋସବେରୀ ଟ୍ୱିଗ୍ ବ୍ଲାଇଟ୍ ରୋଗ: ବର୍ଷା during ତୁରେ ଏହି ରୋଗର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ। ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଡାଳଗୁଡ଼ିକ ଉପରୁ ତଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୁଖିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି | ନର୍ସରୀରେ ଏହି ରୋଗ ଆରମ୍ଭ ହେଲେ 50% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଦ୍ଭିଦ ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ। ଯଦି ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଦେଖାଯାଏ ତେବେ 0.1% କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ 0.1। Percent ପ୍ରତିଶତ ମାନକୋଜେବ ସ୍ପ୍ରେ କରି ଏହି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇପାରିବ। ନର୍ସରୀ ଏବଂ ବଗିଚାରେ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ |

  • ପତ୍ର ଦାଗ ରୋଗ: ବର୍ଷା during ତୁରେ ଏହି ରୋଗ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବ increases ିଥାଏ | ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ପତ୍ରରେ ଜଳ ପରି ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ | ରୋଗ ଆଗକୁ ବ, ଼ିବା ସହିତ ପତ୍ରର ଶେଷଗୁଡ଼ିକ ଜଳି ଯାଇଥିବା ପରି ଦେଖାଯାଏ | ଏହି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ 0.2। %% କ୍ୟାପଟାନ୍ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ | ଏହା ବ୍ୟତୀତ 0.1। Percent ପ୍ରତିଶତ କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ସ୍ପ୍ରେ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏହି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିବ |

ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଏହି ସୂଚନା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ଯାହା ଦ୍ this ାରା ଏହି ସୂଚନା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ କୃଷକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ମଧ୍ୟ ଗୋସ୍ବେରୀ ଉଦ୍ଭିଦକୁ ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାର | ଆମର ଆଗାମୀ ପୋଷ୍ଟରେ, ଆମେ ଗୋସ୍ବେରୀ ଚାଷ ସହିତ ଜଡିତ ଅନ୍ୟ କିଛି ସୂଚନା ଅଂଶୀଦାର କରିବୁ | ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଧିକ ସୂଚନା ପାଇଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ରୁହ |

Soumya Priyam

Dehaat Expert

21 September 2021

शेयर करें
banner
फसल चिकित्सक से मुफ़्त सलाह पाएँ

फसल चिकित्सक से मुफ़्त सलाह पाएँ