विवरण
ଆମ୍ବ ଫଳ ଅମଳ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣର ସଠିକ୍ ଉପାୟ |
लेखक : Pramod
ଆମ୍ବ ଫଳର ଅମଳ ଅତି ଯତ୍ନର ସହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ | ଫଳ କାଟିବାବେଳେ ଆମର ସାମାନ୍ୟ ଅସାବଧାନତା ଫଳଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ | ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରି ଆପଣ ଆମ୍ବକୁ ଲୁଟରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବେ |
ଫଳ କାଟିବାର ସଠିକ୍ ଉପାୟ |
-
ସକାଳେ ଫଳ ଅମଳ କରିବା ଭଲ |
-
ଯଦି ଆମ୍ବ ଗଛ ଛୋଟ, ତେବେ ଫଳଗୁଡ଼ିକୁ ହାତରେ କା uck ନ୍ତୁ |
-
ଯଦି ଗଛଗୁଡିକ ବଡ ତେବେ ଆମ୍ବ କାଟିବା ପାଇଁ ଅମଳକାରୀ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ |
-
ଆମ୍ବ ଫଳଗୁଡିକ ପ୍ରାୟ 8 ରୁ 10 ମିମି ଲମ୍ବ ସହିତ ଅମଳ କରନ୍ତୁ |
-
ଆମ୍ବକୁ ବାଡ଼ିରେ ପିଟିବା ଦ୍ୱାରା କେବେବି ଭାଙ୍ଗିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ |
-
ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଆଘାତ ଦେଇଥାଏ | ଆଘାତପ୍ରାପ୍ତ ଆମ୍ବ କ୍ଷୟ ହୋଇ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ |
-
ଏହା ସହିତ, ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ଆମ୍ବ ଟାଣିବା ସମୟରେ ଆମ୍ବ ତଳେ ପଡ଼ିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ |
-
ଫଳ କାଟିବା ପୂର୍ବରୁ ଯଦି ଆପଣ ଗଛ ତଳେ ଏକ ଜାଲ ବାନ୍ଧନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଭଲ ହେବ | ଏହା ସହିତ, ଯଦିଓ ଆମ୍ବ ଟାଣିବା ସମୟରେ ଖସିଯାଏ, ତେବେ ଆମ୍ବ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେବ ନାହିଁ |
ଭଣ୍ଡାର
-
ଫଳ କାଟିବା ପରେ ଥଣ୍ଡା ପାଣିରେ ଧୋଇ ଛାଇ ସହିତ ଏକ ଚାଳିତ ସ୍ଥାନରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ | ଏହା ଫଳର ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ |
-
ଫଳଗୁଡିକ ଟୋକେଇରେ ପ୍ୟାକ୍ ହେବା ସହିତ କାର୍ଡ ବୋର୍ଡରେ ତିଆରି ବାକ୍ସରେ ପ୍ୟାକ୍ କରାଯାଇଥାଏ |
-
ଆମ୍ବ ପ୍ୟାକ୍ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଗଛର ପତ୍ର, ଧାନ ନଡା, କାଗଜ କ୍ଲିପିଂ ଇତ୍ୟାଦି ବିସ୍ତାର କରନ୍ତୁ | କେବଳ ତା’ପରେ ଫଳ ଭିତରେ ରଖ |
-
ପାଚିଲା ଆମ୍ବକୁ ରୁମ୍ ତାପମାତ୍ରାରେ ପ୍ରାୟ 4 ରୁ 8 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇପାରିବ |
-
ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ର 3 ଟି ପଦ୍ଧତି ଅଛି - ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଥଣ୍ଡା, ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର |
-
ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଥଣ୍ଡା: ଫଳଗୁଡିକ ଛଡ଼ାଇବା ପରେ, ଅଧା ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଥଣ୍ଡା ପାଣିରେ ରଖନ୍ତୁ | ଏହା ଫଳର ତାପମାତ୍ରା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରିବ |
-
ଥଣ୍ଡା: ଅମଳ ପୂର୍ବରୁ ଫଳ ଉପରେ 2% କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ନାଇଟ୍ରେଟ୍ ଦ୍ରବଣ ସ୍ପ୍ରେ କରିବା ଦ୍ୱାରା ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବ increases ିଥାଏ | ଏହି ପଦ୍ଧତିକୁ 7 ଦିନର ବ୍ୟବଧାନରେ 2 ରୁ 3 ଥର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରନ୍ତୁ |
-
ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର: ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଫଳଗୁଡିକ 7 ରୁ 9.5 ° C ତାପମାତ୍ରାରେ ବିଭିନ୍ନତା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି 3 ରୁ 4 ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗଚ୍ଛିତ ହୋଇପାରିବ | ଏହି ତାପମାତ୍ରାରେ କଞ୍ଚା ଫଳଗୁଡିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଖନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଏହି କାରଣରୁ ଫଳଗୁଡିକ ଭଲ ଭାବରେ ପାଚି ନଥାଏ |
21 September 2021
जारी रखने के लिए कृपया लॉगिन करें
कोई टिप्पणी नहीं है
फसल संबंधित कोई भी सवाल पूछें
सवाल पूछेंअधिक जानकारी के लिए हमारे कस्टमर केयर को कॉल करें
कृषि सलाह प्राप्त करेंAsk Help