पोस्ट विवरण
ଆଖୁ ଲାଲ୍ ପୋକ ରୋଗ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତିରୋଧ ପଦକ୍ଷେପ |
ଆଖୁ ଫସଲରେ 50 ରୁ ଅଧିକ ରୋଗ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଲାଲ୍ ପୋକ ଅର୍ଥାତ୍ ଲାଲ୍ ପୋକ ରୋଗ | ଲାଲ୍ ପୋକ ରୋଗକୁ ଆଖୁ କର୍କଟ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ | ଆଖୁ ଫସଲକୁ ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ, ଏହି ରୋଗର କାରଣ, ଲକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରତିରୋଧ ପଦକ୍ଷେପ ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ |
ରୋଗର କାରଣ
-
ଏହି ରୋଗ ଗ୍ଲୋମେରେଲା ଟୁକୁମେନସିସ୍ ନାମକ ଏକ ଫଙ୍ଗସ୍ ଦ୍ caused ାରା ହୋଇଥାଏ। ଯାହାକି କିଛି ମାସ ମାଟିରେ ବଞ୍ଚିଥାଏ |
-
ଲାଲ୍ ପୋକ ରୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର |
-
ଶୀତ, ଆର୍ଦ୍ର ପାଗ, ଉଚ୍ଚ ମୃତ୍ତିକାର ଆର୍ଦ୍ରତା ଏବଂ ସମାନ ଫସଲର କ୍ରମାଗତ ଚାଷ ଏହି ରୋଗ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ଅଟେ |
ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ
-
ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ତୃତୀୟ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇ ଶୁଖିଯାଏ |
-
ଆଖୁ ର ଗଣ୍ଠି ଏବଂ ଚୋପା ଉପରେ ଫଙ୍ଗସର ସ୍ପୋରସ୍ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ଲାଗେ |
-
ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ କାନରେ, ଲାଲ ରଙ୍ଗର ମ white ିରେ ଧଳା ରଙ୍ଗର ଦାଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ |
-
ଆଖୁ ର ଡାଲି ଲାଲ ଏବଂ ବାଦାମୀ ଛାଞ୍ଚରେ ଭରିଯାଏ |
-
ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ ଶୁଖିଗଲେ ମଦ୍ୟପାନ ପରି ଗନ୍ଧ କରନ୍ତି |
ପ୍ରତିଷେଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା |
-
ଏହି ରୋଗକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ କ effective ଣସି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦ୍ଧତି ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ |
-
ରୋଗମୁକ୍ତ, ସୁସ୍ଥ ମଞ୍ଜି ଚୟନ କରନ୍ତୁ | ଯଦି ଏକ ମଞ୍ଜି ଖଣ୍ଡ ଆଖିର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଲାଲ ରଙ୍ଗ ଥାଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ଚାଷ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ନାହିଁ |
-
ଲାଲ୍ ପୋକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ 1 ଗ୍ରାମ କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ କିମ୍ବା ମାନକୋଜେବର ସମାଧାନ କରନ୍ତୁ | ଏହି ସମାଧାନ ସହିତ ମଞ୍ଜିଗୁଡିକ ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ |
-
ମୃଦୁ ଗରମ ବିଶୋଧନ ଯନ୍ତ୍ର ସହିତ 54 ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡରେ ବିହନକୁ 1 ଘଣ୍ଟା ଚିକିତ୍ସା କରି ଏହି ରୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ଏଡାଯାଇପାରିବ |
-
ରୋଗର ବିସ୍ତାରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକୁ କ୍ଷେତରୁ ବାହାର କରି 0.1% କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ କିମ୍ବା ମାନକୋଜେବ୍ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ |
ଯଦି ଆପଣ ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମନେ କରିଛନ୍ତି, ତେବେ ଏହାକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମକୁ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରନ୍ତୁ |
Somnath Gharami
Dehaat Expert
21 September 2021
जारी रखने के लिए कृपया लॉगिन करें


फसल चिकित्सक से मुफ़्त सलाह पाएँ