ପ୍ରତିବର୍ଷ ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ | ଏହାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ସଂରକ୍ଷଣ | କୃଷି ସହିତ ଜଡିତ କୃଷକ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣର ସଠିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ଅବଗତ ନୁହଁନ୍ତି | ସୂଚନା ଅଭାବରୁ କୃଷକଙ୍କ ଶସ୍ୟ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ଗଚ୍ଛିତ ହୁଏ ନାହିଁ | ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହି ପୋଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ସଠିକ୍ ଉପାୟ କହୁଛୁ |
ଫସଲ ଅମଳ କରିବା ପରେ ସେଗୁଡିକ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୁଏ | ଫସଲ ଅମଳ ପରେ ଏହାକୁ ଖରାରେ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାଇବା ଉଚିତ୍ |
ଯଦି ମିଲେଟ, ଗହମ, ମକା, ଜୋୱାର ଇତ୍ୟାଦି ଅଖା ଭିତରେ ଗଚ୍ଛିତ ଅଛି, ତେବେ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଅଖାକୁ 1% ମାଲାଥିଅନ୍ ଦ୍ରବଣରେ 10 ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରଖନ୍ତୁ | ଏହା ପରେ ଅଖାଗୁଡ଼ିକୁ 5 ରୁ 6 ଘଣ୍ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ | ଏହା ଦ୍ various ାରା ବିଭିନ୍ନ କୀଟନାଶକ ସଂକ୍ରମଣ ହେବାର ଆଶଙ୍କା କମିଯାଏ।
ଧାନକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରିବା ପରେ ଗୋଦାମରେ ରଖନ୍ତୁ | ଯଦି କୋଠରୀରେ ଫାଟ ବା ଆର୍ଦ୍ରତା ଥାଏ, ତେବେ ଏପରି ସ୍ଥାନରେ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ |
ମୂଷାମାନଙ୍କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ 2 ରୁ 3 ପ୍ରତିଶତ ଜିଙ୍କ ଫସଫାଇଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ | ଯଦି ଷ୍ଟୋର ହାଉସରେ ରେଟ୍ ବିଲ୍ ଅଛି, ତେବେ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ | ଷ୍ଟୋର ହାଉସର ୱିଣ୍ଡୋରେ ଏକ ଭଲ ଜାଲ ରଖନ୍ତୁ |
ଭୂମିରେ ଶସ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଖା ରଖିବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ | ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଅଖାଗୁଡ଼ିକ କାନ୍ଥ ସହିତ ଲାଗି ନାହିଁ | କାନ୍ଥ ସହିତ ସଂଲଗ୍ନ ହେଲେ, ଶସ୍ୟ ଆର୍ଦ୍ରତା କାରଣରୁ ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ |
Soil Testing & Health Card
Health & GrowthYield Forecast
Farm IntelligenceAI, ML & Analytics
Solution For FarmersAgri solutions
Agri InputSeed, Nutrition, Protection
AdvisoryHelpline and Support
Agri FinancingCredit & Insurance
Solution For Micro-EntrepreneurAgri solutions
Agri OutputHarvest & Market Access
Solution For Institutional-BuyersAgri solutions