Details

ପତ୍ର ପନିପରିବା: ପତ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋକିବା |

Author : Dr. Pramod Murari

ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବାରେ ଶାଗୁଣା, en େଙ୍କାନାଳ, ଧନିଆ, ମେଥି, ସବୁଜ ପିଆଜ, ବାଥୁଆ, ସୋରିଷ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଶୀତଦିନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଲାଭ କରିପାରିବେ | କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହି ପନିପରିବାରେ ପତ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋଗ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ସମଗ୍ର ଫସଲକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ | ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବାକୁ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର ଉପାୟ ଏବଂ ଏହି ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଏଠାରୁ ଦେଖନ୍ତୁ |

ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ

  • ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ଡାଳ ବାଦାମୀ ହୋଇଯାଏ |

  • ଶାଖା ଏବଂ ପତ୍ର ଶୁଖିଯାଏ |

  • ଉଦ୍ଭିଦ ବୃଦ୍ଧି ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ |

  • ଏହି ରୋଗ ଆଗକୁ ବ, ଼ିବା ସହିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ ଷ୍ଟେମ୍ ପଟି ହେତୁ ମରିଯାଏ |

ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦ୍ଧତି |

  • ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ 1 ମିଲି କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ମିଶାଇ 1 କିଲୋଗ୍ରାମ ମଞ୍ଜି ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ |

  • ଏହା ବ୍ୟତୀତ କିଲୋଗ୍ରାମ ମଞ୍ଜିରେ 2 ଗ୍ରାମ ଥିରାମ ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇପାରିବ |

  • ଏହା ପରେ ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମ ମଞ୍ଜିରେ 4 ଗ୍ରାମ ଟ୍ରାଇକୋଡର୍ମା ଭାଇରିଡି ସହିତ ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ |

  • ଯଦି ପ୍ରତିବର୍ଷ କ୍ଷେତରେ ଷ୍ଟେମ୍ ରଟ୍ ରୋଗ ହୁଏ, ତେବେ 45 ରୁ 50 ଦିନ ବିହନ ବୁଣିବା ପରେ ବାଭିଷ୍ଟିନର 0.1% ସମାଧାନ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ |

ଆହୁରି ପ Read ଼ନ୍ତୁ:

ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା medicines ଷଧଗୁଡିକ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋଗର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସୂଚନା ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ତେବେ ଦୟାକରି ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ | ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାର |

21 September 2021

share

No comments

Ask any questions related to crops

Ask questions
Call our customer care for more details
Take farm advice

Ask Help