Details
ପତ୍ର ପନିପରିବା: ପତ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋକିବା |
Author : Dr. Pramod Murari

ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବାରେ ଶାଗୁଣା, en େଙ୍କାନାଳ, ଧନିଆ, ମେଥି, ସବୁଜ ପିଆଜ, ବାଥୁଆ, ସୋରିଷ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଶୀତଦିନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଲାଭ କରିପାରିବେ | କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହି ପନିପରିବାରେ ପତ୍ର ଏବଂ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋଗ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା ସମଗ୍ର ଫସଲକୁ ନଷ୍ଟ କରିପାରେ | ପତ୍ରଯୁକ୍ତ ପନିପରିବାକୁ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାର ଉପାୟ ଏବଂ ଏହି ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ ଏଠାରୁ ଦେଖନ୍ତୁ |
ରୋଗର ଲକ୍ଷଣ
-
ଏହି ରୋଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ଡାଳ ବାଦାମୀ ହୋଇଯାଏ |
-
ଶାଖା ଏବଂ ପତ୍ର ଶୁଖିଯାଏ |
-
ଉଦ୍ଭିଦ ବୃଦ୍ଧି ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ |
-
ଏହି ରୋଗ ଆଗକୁ ବ, ଼ିବା ସହିତ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ ଷ୍ଟେମ୍ ପଟି ହେତୁ ମରିଯାଏ |
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପଦ୍ଧତି |
-
ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ, ପ୍ରତି ଲିଟର ପାଣିରେ 1 ମିଲି କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ମିଶାଇ 1 କିଲୋଗ୍ରାମ ମଞ୍ଜି ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ |
-
ଏହା ବ୍ୟତୀତ କିଲୋଗ୍ରାମ ମଞ୍ଜିରେ 2 ଗ୍ରାମ ଥିରାମ ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇପାରିବ |
-
ଏହା ପରେ ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମ ମଞ୍ଜିରେ 4 ଗ୍ରାମ ଟ୍ରାଇକୋଡର୍ମା ଭାଇରିଡି ସହିତ ଚିକିତ୍ସା କରନ୍ତୁ |
-
ଯଦି ପ୍ରତିବର୍ଷ କ୍ଷେତରେ ଷ୍ଟେମ୍ ରଟ୍ ରୋଗ ହୁଏ, ତେବେ 45 ରୁ 50 ଦିନ ବିହନ ବୁଣିବା ପରେ ବାଭିଷ୍ଟିନର 0.1% ସମାଧାନ ସ୍ପ୍ରେ କରନ୍ତୁ |
ଆହୁରି ପ Read ଼ନ୍ତୁ:
-
ପନିପରିବା ଫସଲରେ ଫୁଲ ଏବଂ ଫଳ ହ୍ରାସକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଉପାୟ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ |
ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ଏହି ପୋଷ୍ଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିବା medicines ଷଧଗୁଡିକ ଷ୍ଟେମ୍ ପୋକ ରୋଗର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସୂଚନା ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ତେବେ ଦୟାକରି ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ | ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାର |
21 September 2021
Please login to continue
No comments
Ask any questions related to crops
Ask questionsCall our customer care for more details
Take farm adviceAsk Help