Details
ଏହି ରୋଗର ଆରମ୍ଭରୁ ଆଖୁ ଫସଲକୁ ବଞ୍ଚାନ୍ତୁ |
Author : Soumya Priyam
ଆଖୁ ଫସଲ ପାଇଁ ଅଧିକ ଅମଳ ପାଇଁ ରୋଗମୁକ୍ତ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଅନେକ ଥର ଏହା ଘଟେ ଯେ ରୋଗର ସଠିକ୍ ପରିଚୟର ଅଭାବ ହେତୁ କୃଷକମାନେ ଫସଲକୁ ରୋଗ ଆରମ୍ଭରୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡେ | ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ଏହି ପୋଷ୍ଟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |
-
ଲାଲ୍ ପୋକ: ଏହି ରୋଗରେ ଆଖୁ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇ ଶୁଖିଯାଏ | ଆଖୁ ଭିତରେ ଲାଲ ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ | ଏହି ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ମଞ୍ଜିରୁ ହୁଏ, ତେଣୁ ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ, ରୋଗମୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ମଞ୍ଜି ବାଛନ୍ତୁ | 0.1 ପ୍ରତିଶତ କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ସମାଧାନ ମିଶାଇଲେ ମଧ୍ୟ ଆରାମ ମିଳିଥାଏ |
-
ବଧୂ ରୋଗ: ଏହାକୁ ରେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେଣ୍ଟିଂ ବା ଆରଏସଡି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ | ଏହି ରୋଗ ଉଦ୍ଭିଦ ବୃଦ୍ଧିରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ | ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ରୋଗମୁକ୍ତ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍।
-
ବିଲ୍ଟ: ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ 0.25% ଆଗାରାଲ କିମ୍ବା ଆରିଟାନ ଦ୍ରବଣ ସହିତ ଚିକିତ୍ସା କରାଯିବା ଉଚିତ |
-
ବୋଇଙ୍ଗ ରୋଗ: ଏହି ରୋଗରେ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ସଙ୍କୁଚିତ ହେବାକୁ ଲାଗେ | ଏହି ରୋଗ ଆଗକୁ ବ, ଼ିବା ସହିତ ଆଖୁ ଉପର ଅଂଶ ଶୀଘ୍ର କ୍ଷୟ ହେବାକୁ ଲାଗେ | ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ 1 ଲିଟର ପାଣିରେ 1 ଗ୍ରାମ ମାକୋନଜେବ କିମ୍ବା କାବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ମିଶ୍ରଣ କରି ସ୍ପ୍ରେ କରିବା ଉଚିତ୍ |
-
କାଣ୍ଡୁଆ (ସ୍ମୁଟ୍): ଏହି ରୋଗରେ ପତ୍ରଗୁଡିକ ପତଳା, ସୂଚିତ ଏବଂ ଖାଲ ଲମ୍ବା ହୋଇଯାଏ | ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କ chemical ଣସି ରାସାୟନିକ ଚିକିତ୍ସା ନାହିଁ | ବିହନହୀନ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର କରି ଆପଣ ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ |
21 September 2021
Please login to continue
No comments
Ask any questions related to crops
Ask Experts
घर बेठें मिट्टी के स्वास्थ्य की जानकारी प्राप्त कर
To use this service Please download the DeHaat App
Download DeHaat App