Details

ଏହି ରୋଗର ଆରମ୍ଭରୁ ଆଖୁ ଫସଲକୁ ବଞ୍ଚାନ୍ତୁ |

Author : Soumya Priyam

ଆଖୁ ଫସଲ ପାଇଁ ଅଧିକ ଅମଳ ପାଇଁ ରୋଗମୁକ୍ତ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଅନେକ ଥର ଏହା ଘଟେ ଯେ ରୋଗର ସଠିକ୍ ପରିଚୟର ଅଭାବ ହେତୁ କୃଷକମାନେ ଫସଲକୁ ରୋଗ ଆରମ୍ଭରୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରନ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡେ | ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ଏହି ପୋଷ୍ଟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ |

  • ଲାଲ୍ ପୋକ: ଏହି ରୋଗରେ ଆଖୁ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇ ଶୁଖିଯାଏ | ଆଖୁ ଭିତରେ ଲାଲ ଦାଗ ଦେଖାଯାଏ | ଏହି ରୋଗ ସଂକ୍ରମିତ ମଞ୍ଜିରୁ ହୁଏ, ତେଣୁ ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ, ରୋଗମୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ମଞ୍ଜି ବାଛନ୍ତୁ | 0.1 ପ୍ରତିଶତ କାର୍ବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ସମାଧାନ ମିଶାଇଲେ ମଧ୍ୟ ଆରାମ ମିଳିଥାଏ |

  • ବଧୂ ରୋଗ: ଏହାକୁ ରେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେଣ୍ଟିଂ ବା ଆରଏସଡି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ | ଏହି ରୋଗ ଉଦ୍ଭିଦ ବୃଦ୍ଧିରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ | ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ରୋଗମୁକ୍ତ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍।

  • ବିଲ୍ଟ: ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ବିହନ ବୁଣିବା ପୂର୍ବରୁ 0.25% ଆଗାରାଲ କିମ୍ବା ଆରିଟାନ ଦ୍ରବଣ ସହିତ ଚିକିତ୍ସା କରାଯିବା ଉଚିତ |

  • ବୋଇଙ୍ଗ ରୋଗ: ଏହି ରୋଗରେ ପତ୍ର ହଳଦିଆ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ସଙ୍କୁଚିତ ହେବାକୁ ଲାଗେ | ଏହି ରୋଗ ଆଗକୁ ବ, ଼ିବା ସହିତ ଆଖୁ ଉପର ଅଂଶ ଶୀଘ୍ର କ୍ଷୟ ହେବାକୁ ଲାଗେ | ଏହାକୁ ଏଡାଇବା ପାଇଁ 1 ଲିଟର ପାଣିରେ 1 ଗ୍ରାମ ମାକୋନଜେବ କିମ୍ବା କାବେଣ୍ଡାଜିମ୍ ମିଶ୍ରଣ କରି ସ୍ପ୍ରେ କରିବା ଉଚିତ୍ |

  • କାଣ୍ଡୁଆ (ସ୍ମୁଟ୍): ଏହି ରୋଗରେ ପତ୍ରଗୁଡିକ ପତଳା, ସୂଚିତ ଏବଂ ଖାଲ ଲମ୍ବା ହୋଇଯାଏ | ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ କ chemical ଣସି ରାସାୟନିକ ଚିକିତ୍ସା ନାହିଁ | ବିହନହୀନ ମଞ୍ଜି ବ୍ୟବହାର କରି ଆପଣ ଏହି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବେ |

21 September 2021

share

No comments

Ask any questions related to crops

Call our customer care for more details
Take farm advice