Beej se bajar tak
 खोजें
 / 
 / 
ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଁ ରସୁଣକୁ ଏହି ଉପାୟରେ ଗଚ୍ଛିତ କରନ୍ତୁ |

ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇଁ ରସୁଣକୁ ଏହି ଉପାୟରେ ଗଚ୍ଛିତ କରନ୍ତୁ |

लेखक - Dr. Pramod Murari | 17/4/2021

ରସୁଣ ଏବଂ ପିଆଜ ଫସଲ ପରିବାରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଅନେକ inal ଷଧୀୟ ଗୁଣ ଯୋଗୁଁ ଏହାର ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ପ୍ରବଳ ଗନ୍ଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏହାର ଚାହିଦା କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି | ବ demand ୁଥିବା ଚାହିଦା ହେତୁ ଏହାର ଚାଷ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଲାଭଦାୟକ ଚୁକ୍ତି ହୋଇପାରେ | ଯେଉଁମାନେ ରସୁଣ ଚାଷ କରନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାର ଖୋଳିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହିବେ | ଆସନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବା ଯେ ମାର୍ଚ୍ଚ-ଏପ୍ରିଲ୍ ମାସ ଏହାର ଖୋଳିବା ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ | ଖୋଳିବା ପରେ, ସଠିକ୍ ସୂଚନା ଅଭାବରୁ, କୃଷକମାନେ ସଂରକ୍ଷଣରେ କିଛି ତ୍ରୁଟି କରନ୍ତି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ରସୁଣର ବାଲା ନଷ୍ଟ ହେବାକୁ ଲାଗେ | ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସଂରକ୍ଷଣର ସଠିକ୍ ଉପାୟ ଜାଣିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ରସୁଣ ଗଚ୍ଛିତ କରିବାର ସଠିକ୍ ଉପାୟ କ’ଣ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସମୟରେ କ’ଣ ଜିନିଷ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ?

ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ନକରିବାର ଅସୁବିଧା |

  • ରସୁଣ ଶୀଘ୍ର ନଷ୍ଟ ହୁଏ |

  • ରସୁଣର ବାଲି ଶୁଖିବାକୁ ଲାଗେ |

  • ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ରସୁଣ ଲବଙ୍ଗ ଏକ ଦୁର୍ଗନ୍ଧ ଦେଇଥାଏ |

  • ରସୁଣର ଖରାପ ଗୁଣ ହେତୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ନାହିଁ |

ରସୁଣ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତି |

ରସୁଣ ଗଚ୍ଛିତ କରିବାର ଦୁଇଟି ଉପାୟ ଅଛି |

  • ବ୍ୟାଗରେ ଭର୍ତ୍ତି: ରସୁଣ ଅମଳ କରିବା ପରେ ଏହାର ବାଲା ଅଖା ଭିତରେ ରଖାଯାଏ | ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଧିକ ବାଲେ କମ୍ ଜାଗାରେ ଗଚ୍ଛିତ ହୋଇପାରିବ |

  • ରାଶି ତିଆରି: ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ରସୁଣ ପୁରା ଉଦ୍ଭିଦ ସହିତ ଗଚ୍ଛିତ ହୁଏ | ଏହି ପଦ୍ଧତି ଅଧିକ ସଂରକ୍ଷଣ ସ୍ଥାନ ଆବଶ୍ୟକ କରେ, ତେଣୁ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ବ୍ୟବସାୟିକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ |

ଗଚ୍ଛିତ ରଖିବା ସମୟରେ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ |

  • ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ରୁମ୍ ପାଇଁ ଏକ ଭେଣ୍ଟିଲେଟେଡ୍ ସ୍ଥାନ ଚୟନ କରନ୍ତୁ |

  • ରସୁଣ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଗୋଦାମକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରନ୍ତୁ |

  • ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ରୁମରେ କ moist ଣସି ଆର୍ଦ୍ରତା ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ | ଆର୍ଦ୍ରତା ଥିବାବେଳେ ଟ୍ୟୁବର୍ ନଷ୍ଟ ହେବାର ଏକ ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି |

  • ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ରୁମର ତାପମାତ୍ରା ସ୍ୱାଭାବିକଠାରୁ କମ୍ ହେବା ଉଚିତ୍ | ଯଦି ଏହା ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରାରେ ଗଚ୍ଛିତ ହୁଏ, ତେବେ ପ୍ରାୟ 45 ରୁ 50 ପ୍ରତିଶତ କ୍ଷତିର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇପାରନ୍ତି |

  • ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ପୂର୍ବରୁ ଟ୍ୟୁବରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଶୁଖାନ୍ତୁ ଏବଂ ସଫା କରନ୍ତୁ |

  • କଦଳୀକୁ ପତ୍ରରେ ବନ୍ଧା ରଖନ୍ତୁ |

  • ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଗୋଦାମ ଘର ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ | ପତଳା କଦଳୀକୁ ବାହାର କରନ୍ତୁ |

  • ରସୁଣକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଗଚ୍ଛିତ କରନ୍ତୁ ଯେ ଏହାର ସମସ୍ତ ଗଣ୍ଠି ବାୟୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୁଏ |

  • ରସୁଣର ଏକ ile ାଳ ତିଆରି କରିବାବେଳେ, ବିଶେଷ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତୁ ଯେ ସମସ୍ତ ଟ୍ୟୁବର୍ ସଠିକ୍ ପରିମାଣର ବାୟୁ ପାଇବ |

ଗୋଦାମ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ?

  • ରସୁଣ ଗଚ୍ଛିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ବାଉଁଶ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ହାଉସ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ |

  • ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ସିମେଣ୍ଟ ଚଟାଣ ସହିତ ଏକ କୋଠରୀରେ ବାଉଁଶ ବାଡ଼ି ସହିତ ଏକ ସଂରଚନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ |

  • 10 ଟନ୍ ରସୁଣ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ, ଗଠନର ମୋଟେଇ 15 ଫୁଟ, ଲମ୍ବ 30 ଫୁଟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚତା 12 ଫୁଟ ହେବା ଉଚିତ୍ |

ଆହୁରି ପ Read ଼ନ୍ତୁ:

  • ଏଠାରୁ ରସୁଣ କଦଳୀଗୁଡ଼ିକର ଭଲ ବିକାଶ ପାଇଁ କରାଯିବାକୁ ଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପାଆନ୍ତୁ |

ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଏହି ସୂଚନା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ | ଯଦି ଆପଣ ଏହି ସୂଚନା ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ତେବେ ଏହି ପୋଷ୍ଟକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ କୃଷକ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରନ୍ତୁ | ଯାହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏହି ସୂଚନାର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ | ମନ୍ତବ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରଶ୍ନ ଆମକୁ ପଚାରିବାକୁ ମୁକ୍ତ ମନେ କର |

0 लाइक और 0 कमेंट
यह भी पढ़ें -
प्याज एवं लहसुन के कंद विकास के लिए करें यह कार्य
प्याज एवं लहसुन के कंद विकास के लिए करें यह कार्य
संबंधित वीडियो -
लहसुन की खुदाई के लिए उपयुक्त समय

कृषि विशेषज्ञ से मुफ़्त सलाह के लिए हमें कॉल करें

farmer-advisory

COPYRIGHT © DeHaat 2022

Privacy Policy

Terms & Condition

Contact Us

Know Your Soil

Soil Testing & Health Card

Health & Growth

Yield Forecast

Farm Intelligence

AI, ML & Analytics

Solution For Farmers

Agri solutions

Agri Input

Seed, Nutrition, Protection

Advisory

Helpline and Support

Agri Financing

Credit & Insurance

Solution For Micro-Entrepreneur

Agri solutions

Agri Output

Harvest & Market Access

Solution For Institutional-Buyers

Agri solutions

Be Social With Us:
LinkedIn
Twitter
Facebook